Payment with Klarna Payment with Swish
Fri frakt över 3000:-* ex moms

Byggradio - Arbetsmiljö på jobbet

|23/02, 2023

Byggradio - Arbetsmiljö på jobbet

Byggradio

Letar du efter en byggradio har du kommit rätt. På grund av allt oväsen från högljudda verktyg som t.ex. borrhammare och betongslip, bidrar en byggradio till en roligare arbetsdag. Oavsett om du meckar hemma i garaget eller på arbetsplatsen, är det en fröjd att lyssna på radio och således tänka på nåt annat än arbetet. Tack vare bluetooth kan du dessutom styra musiken från din mobiltelefon. Men utbudet har på senare tid ökat explositionsartat, vilket komplicerar valet för många konsumenter. Av den anledningen har vi sammanställt en lista över bästa byggradio på marknaden.Så väljer du byggradio

För att välja bäst byggradio måste du vara medveten om några faktorer. För det första måste du välja en modell vars konstruktion är extremt slittålig med tanke på den oförlåtliga miljö som en byggarbetsplats är. För det andra ska du fundera på hur många högtalare och subwoofers den ska vara utrustad med baserat på dina ljudkrav. För det tredje ska betänka huruvida du vill ha en modell med uttag för att ladda elverktyg. Utöver nämnda faktorer har vi nedan listat det viktigaste du måste tänka på för att göra ett så genomtänkt köp som möjligt.

Konstruktion

När du väljer en byggradio måste du välja en vars konstruktion är robust, slittålig och kvalitativ. Annars kommer den gå sönder om du råkar tappa ett verktyg eller en planka på den. Dessutom måste den också vara damm- och vattenavvisande. Orsaken är att det flyger runt myriader av dammpartiklar på en byggarbetsplats, och en bra modell måste kunna stå pall för både fukt och damm. Vidare måste den fungera felfritt trots att underlaget vibrerar. Därför ska du välja en radio med ett skyddande, gummerande hölje; eller med fjäderinfäst aluminiumram. På så vis säkerställer du att den inte går sönder när du tappar den eller om den står ute i regnet. Den bästa byggradion är funktionsduglig trots fall på flera meter – något man inte kan säga om de billiga modellerna.

Pris

Vårt urval utav byggradio kostar mellan ca 1000 – 5000 kronor beroende på antalet funktioner. Till exempel kommer priset vara dyrare om du vill ha bluetooth-anslutning och USB-uttag för laddning av mobiler. Dessutom får du betala mer för ett bra ljud. Därför ska du välja en radio utifrån behoven du har så du inte spenderar mer pengar än nödvändigt. Exempelvis behöver du inte bluetooth om du ändå bara kommer lyssna på AM- och FM-radio. Med det i åtanke rekommenderar vi däremot att inte köpa en alltför billig byggradio, då dess konstruktion och ljudkvalitet inte kommer vara tillräcklig för den oförlåtliga miljön som är en byggplats.

Varumärke

För att vara säker på att du väljer en byggradio med tillräckligt bra kvalitet, ska du utgå från varumärket. Nämligen vilken tillverkare som byggt radion. Orsaken är att de mest välrenommerade varumärkena som t.ex. Milwaykee, Ryobi, Hilti, Perfect pro, Dewalt och Bosch; är beprövade och kända för att endast använda de bästa tekniska komponenterna. Sålunda kan du vila i tryggheten att radion inte kommer gå sönder i första taget – tvärtom kommer livslängden vara i flera år. Med det sagt så ska inte varumärket vara den avgörande faktorn, men definitivt en viktig del i ditt slutgiltiga val.

Bluetooth

Tidigare var du tvungen att antingen lyssna enbart på radiofrekvenser eller sätta i en CD-skiva i byggradion. Tack vare den moderna teknologin kan du och dina kollegor styra musiken via bluetooth från din mobiltelefon, och sålunda spela musik och podcasts från Spotify. Vidare kan flera kollegor koppla upp sina telefoner till samma enhet och på så sätt välja sina egna favoritlåtar. Således kan man säga att en byggradio på många sätt är en bluetooth-högtalare, med avsevärt bättre kvalitet, givetvis.

byggradio bluetooth

Anslutningar

Vill du ha fler anslutningsmöjligheter så ska du välja en byggradio med stöd för USB-minne, Aux in, Aux ut och SD-kort. På så sätt kan du koppla in en padda eller mobiltelefon på fler sätt än bluetooth – något som är utmärkt för dig som har radion på långt avstånd och därmed har en svag bluetooth-signal.

Display

Väljer du en byggradio med upplyst display kommer du dels få större kontroll över radions status, men från displayen kan du även styra radion via kontroller. Därtill kan du se batteritiden, equalizer samt ställa in vilken radiokanal du vill lyssna på. Trots att allting blir lättare med display är det absolut inget krav, utan du borde istället prioritera faktorer som konstruktionen och ljudkvaliteten.

Högtalare och Subwoofers

Ju fler högtalare en byggradio har, desto mer kraftfullt och bättre ljud. Vissa är försedda med en eller två högtalare, medan andra modeller har hela 4 stycken. Vidare ska du leta efter en modell som dessutom är försedd med subwoofers, vars syfte är att reproducera lågfrekvent ljud som bas. Trots att subwoofer inte är ett krav, är det ändock en avsevärd skillnad i ljud. I synnerhet om du lyssnar på musik med tung bas och befinner dig 20-30 meter bort från radion. Dock så får du vara beredd att betala mer ju fler högtalare och subwoofers som byggradion har. Men det är definitivt värt det om det är excellent ljudkvalitet du är ute efter.

Strömkälla

En byggradios strömförsörjning kan vara batteri- eller nätdriven. D.v.s. antingen kopplar du in den i eluttaget, eller så använder du batterier. Fördelen med en batteridriven radio är att den inte är trådbunden och således är bärbar. Detta innebär att du enkelt kan flytta radion från olika våningar eller platser utan att behöva leta upp ett eluttag. Å andra sidan är nackdelen att du är beroende av batterier. Således måste du köpa till uppladdningsbara batterier om du inte vill köpa nya stup i kvarten. Å andra sidan är en nätdriven byggradio att föredra för dig som vet att radion har en fast plats på bygget och sällan kommer flyttas runt. Dessutom slipper du stöket med batterier. Därmed ska du välja strömkälla utifrån dina individuella preferenser.

Vikt

För att lätt kunna transportera byggradion så får den inte väga alltför mycket. Medan vissa modeller enbart väger ett fåtal kilo, finns det varianter som väger uppåt 10 kilo. I synnerhet de som är omslutna av en aluminiumram. Därför ska du välja en radio som väger lite om du på förhand vet att du kommer flytta den med korta mellanrum. Dock är det alltid en avvägning mellan vikt och ljudkvalitet på grund av att fler högtalare och subwoofers väger mer, men producerar ett bättre ljud. Sålunda ska du ta en funderare och väga nackdelarna mot fördelarna innan du gör ditt val.

Handtag

En ofta underskattad faktor i valet av byggradio är handtaget. Kort sagt är många radios försedda med ett handtag som du kan använda för att lyfta radion på ett ergonomiskt sätt. Men förvånansvärt många modeller saknar handtag. Därmed blir radion plötsligt otymplig vilket är tråkigt. Speciellt om du vill ha en bärbar modell.

Garanti

På grund av att en byggradio är placerad i en omtumlande miljö är risken förhållandevis hög för att den ramlar ner 30 meter från en byggställning, eller hamnar under ett tungt maskinverktyg. Av den orsaken är garanti en väldigt viktig faktor. Vanligtvis erbjuds konsumenter 1 års garanti från återförsäljare som t.ex. Proffsmagasinet och Verktygsproffsen, men detta är långt ifrån fallet för alla varianter. Därför ska du noggrant läsa produktbeskrivningen för att se om garanti ingår i köpet. Annars kommer du ångra dig när olyckan väl är framme.

Laddare

Den bästa byggradion kan ladda allt från mobiltelefoner till kraftiga elverktyg som exempelvis en excenterslip eller elhyvel. Detta är väldigt smart, speciellt om avståndet är långt till närmaste eluttag. Därmed kan radion agera som laddare och vara en räddare i nöden om ett viktigt verktygs batteri tagit slut.

Fördelar med byggradio

 • Gör arbetet roligare
  Genom att lyssna på radio får du och dina kollegor någonting att samlas kring, nästan som en lägereld. På så sätt får ni saker att prata om under lunchen vilket gör arbetsdagen betydligt roligare.
 • Bilda dig på jobbet
  Tack vare podcasts och ljudböcker kan du på arbetstid ägna dig åt bildning. Varför inte läsa en bok av Strindberg eller lyssna på en podcast om politik?

Skötselråd för byggradio

När du köpt en robust byggradio med ett slittåligt hölje som skyddar den mot fall från flera meters höjd, är det lätt att glömma bort att sköta om den. Genom att använda den på ett försiktigt sätt kan du förlänga livslängden med flera år. Därför har vi nedan listat de viktigaste skötselråden som vi starkt rekommenderar dig att följa.

 • Innan du börjar använda radion så ska du noggrant läsa manualen. Annars riskerar du att göra något fel från början vilken kan resultera att du måste behöva byta ut den direkt.
 • Placera alltid byggradion på en stabil, plan yta – och, i bästa fall, så nära ventilationen som möjligt.
 • Undvik att ställa radion i nära anslutning till en värmekälla.
 • Har batterierna tagit slut så måste du i flera fall använda batterier från samma tillverkare för att den ska fungera.
 • Om radion har blivit skadad och inte längre fungerar så ska du inte försöka laga den själv. Istället ska du lämna in den till återförsäljaren.

byggradio test

bästa byggradio

Ni finner vårt sortiment utav byggradios i menyn under "Bygg & anläggning" eller genom att följa länken här "Byggradio" (länk)